Τί είναι η Πρακτική Σκοποβολή

Η Πρακτική Σκοποβολή είναι ένα σχετικά νέο, αλλά συναρπαστικό, στύλ σκοποβολής που έχει τις ρίζες του στην Καλιφόρνια στίς αρχές της δεκαετίας του ’50. Στο αγώνισμα αυτό ο σκοπευτής δοκιμάζεται σε μία σειρά από υποθετικά σενάρια, τα Στάδια, όπως λέγονται, τα οποία προσομοιώνουν πραγματικές καταστάσεις στις οποίες θα μπορούσε κάποιος να βρεθεί.
Πολλαπλοί στόχοι, κινούμενοι στόχοι, στόχοι που όταν βληθούν αποκαλύπτουν, ή βάζουν σε κίνηση άλλους στόχους, μερικώς καλυμένοι στόχοι, κίνηση, τακτική, εμπόδια και γενικά ό,τι δυσκολία μπορεί να φανταστεί ο σχεδιαστής των Σταδίων, συνδυάζονται για να ενθουσιάσουν τους αθλητές και να ψυχαγωγήσουν τους θεατές.
Ο σκοπευτής από την πλευρά του πρέπει να συνδυάσει με επιτυχία την ακρίβεια των βολών του με την ισχύ του όπλου του, και την ταχύτητα με την οποία θα καταφέρει να ολοκληρώσει τα Στάδια. 
Oι αγώνες της Π Σ περιλαμβάνουν περιλαμβάνουν διαφορετικές κατηγορίες στα τελικά αποτελέσματα, οι οποίες χρησιμοποιούνται, σαν μέθοδοι αναγνώρισης διαφορετικών τεχνικών και εξοπλισμού. 
Στην κατηγορία STANDART ανήκουν όσοι αγωνίζονται με “πλήρες” εργοστασιακό όπλο που παράγεται σε ποσότητες άνω των 500 τεμαχίων το χρόνο και έχει υποστεί “ελαφρές” μετατροπές.

Στην κατηγορία OPEN ανήκουν αυτά που δεν ανήκουν στην STANDART σύμφωνα με τους κανονισμούς της IPSC και έχουν υποστεί μετατροπές, όπως οπτικά σκοπευτικά, compensators, λαβές που βελτιώνουν το πιάσιμο του όπλου ή γεμιστήρες διαστάσεων μεγαλύτερων των προβλεπόμενων από τους κανονισμούς. Οι Χάρτινοι Στόχοι έχουν διαστάσεις 75 Χ 45 εκατοστά και χωρίζονται σε τέσσερις ζώνες A, B, C, D οι οποίες βαθμολογούνται ανάλογα με την ισχύ του όπλου. Όσον αφορά την ισχύ του όπλου υπάρχουν δύο “Συντελεστές Δύναμης” που προκύπτουν από τον τύπο Σ=Βάρος Βλήματος(GRAINS) x Ταχύτητα(fps)/1000. Tα όπλα με συντελεστή από 125 εως 175 ανήκουν στην κατηγορία MINOR και αυτά με συντελεστή πάνω από 175 στη MAJOR. Έτσι οι στόχοι βαθμολογούνται ώς εξής: Για τα MINOR όπλα το Α=5, το Β=3, το C=3, το D=1, ενώ στα MAJOR το Α=5, το Β=4, C=4, το D=2. Να σημειώσουμε οτι στην Π.Σ. το ελάχιστο επιτρεπόμενο διαμέτρημα για πιστόλια είναι αυτό των 9mm (0.354″), ενώ το ελάχιστο στην MAJOR είναι αυτό των 10mm (.40 ιnches). Yπάρχουν επίσης και μεταλλικοί στόχοι, που βαθμολογούνται ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται. Oι μεταλλικές σιλουέτες π.χ. Pepper Poppers , βαθμολογούνται με 10 πόντους όταν χτυπηθούν και πέσουν (το διπλάσιο της μέγιστης βαθμολογίας), ενώ οι εγγεκριμένοι μeταλλικοί στόχοι π.χ. Μetal Plates με 5 πόντους (το μεγαλύτερο μονό χτύπημα). Εκτός από τους αγώνες με πιστόλια έχουμε και αγώνες με τουφέκια και καραμπίνες. Ο χάρτινος στόχος που χρησιμοποιείται είναι o Classic Target . MAJOR στην κατηγορία SHOTGUN είναι όσα όπλα είναι μεγαλύτερα του 20 Gauge, ενώ τα μικρότερα από αυτό είναι MINOR. Στην κατηγορία RIFLE MINOR είναι όσα έχουν ΣΔ από 160, που είναι και ελάχιστο, και MAJOR αυτά που έχουν ΣΔ από 340 και πάνω. Στη χώρα μας την εποπτεία του αθλήματος έχει η Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος ΣΚΟΕ.

Αφήστε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *